dimecres, 10 de març del 2010

Els oficis de la tipografia. La impremta Pal·las AG

Ens trobem amb un llibre que vol retre homenatge a un conjunt d’oficis, els que es trobaven als tallers d’impressió fins fa ben poc temps, fet a partir de l’experiència vital de l’autor, fill del propietari i fundador de la Impremta Pal·las Arts Gràfiques.
El llibre ens presenta dos fils que transcorren en paral·lel. D’una banda, la “història petita”, la de la impremta  fundada el 1932 i que va treballar fins l’any 1982, en que va tancar les portes. I en paral·lel i directament relacionada, la “història gran” de la impremta, des de la seva invenció al segle XV i fins als temps moderns.
En aquest vaivé entre les dues històries, ens presenta els diversos oficis (avui pràcticament desapareguts) que durant molt de temps han estat lligats amb la producció d’impresos i llibres: el caixista, el linotipista, el minervista, el maquinista de plana… i com aquests oficis es realitzen a la Impremta Pal·las. Tot això en el context d’una editorial catalana, on hi treballava també el poeta Joan Oliver (“Pere Quart”).
A la Impremta Pal·las es van imprimir alguns llibres que han passat a la història de les lletres catalanes. Per citar-ne un parell, la “Poesia secreta” de Ferran Canyameres i els “Poemes de l’alquimista” de Palau i Fabre.
D’aquests 50 anys de feina hi trobarem les diverses persones que van treballar a la impremta, les seves tasques, la forma en que es realitzava la feina, l’evolució del treball i la maquinària, la subsistència durant la Guerra Civil i la llarga nit del franquisme.
A la història gran ens parla de Gutenberg i l’origen de la impremta, allà al segle XV (i abans), de la tipografia, les tècniques de gravat, del paper…
Un llibre bàsic per conèixer la història del llibre al nostre país des del punt de vista de l’impressor. I, per si amb el contingut no n’hi havia prou, hi ha un detall ben agradable: en obrir el llibre desprèn aquella agradable flaire de la tinta… la flaire que els llibres nous ja no desprenen.

Títol: “Els oficis de la tipografia. La impremta Pal·las AG
Autor: Josep Maria Riera Gassiot
Editorial Montflorit
Primera edició, febrer del 2009
94 pàgines
ISBN 978–84-95705–76-1
Preu: 18,00 euros

2 comentaris:

Raquel ha dit...

Ahir vaig anar a la presentació del llibre.

Penso que paga la pena tenir-lo.

Impremta Suñé ha dit...

Gràcies pel comentari raquel, l'haurem de comprar