dijous, 11 de febrer del 2010

Museu de la Impremta i les Arts Gràfiques

En l'interior del Monestir de santa Maria del Puig, santuari unit amb la tradició i la conquesta del Regne de València, s'hi troba el Museu de la Impremta i de les Arts Gràfiques. Obert les seues portes en maig de 2008, després d'una rehabilitació de l'antic espai expositiu de 1985, és una de les col·leccions museístiques més importants d'Europa, junt al Museu Gutenberg de Maguncia a Alemanya, amb una quantitat de peces que superen el centenar.

El Museu consta de sis sales des d'on es distribueixen les diverses fases de l'evolució maquinista de la impremta i de l'obra gràfica, així com una gran quantitat de llibres impresos a València en edició facsímil, periòdics o targetes d'empreses i de gravats i xilografies dels autors més representatius de la contemporaneïtat espanyola, amb concordança cronològica entres les màquines i les obres exposades.

La Sala Gutenberg és la primera de la visita on, com el seu nom indica, està dedicada a l'invent, a l'inventor i a la seua època, exposant-se un taller d'impressió del segle XV, una reproducció exacta de la premsa de Gutenberg, i diverses obres facsímils de l'època.

La segona sala està dedicada a les màquines Minerva, tracta el pas entre les premses de fusta i de ferro. És la sala més petita del museu i s'exposen màquines Stanhope i Imperial, de 1805 i 1828 respectivament. Just davant de l'entrada de la sala tercera hi ha un audiovisual que, personalment, no li vaig prestar massa atenció.

Arribem, així, a la tercera sala dedicada a la Història de la Impremta. En aquest espai s'hi aprecia l'evolució de la impremta de dues maneres alhora: a través de l'evolució de les premses, on s'hi observa la complexitat que van adquirint, a poc a poc, les màquines; i a través de panells on es mostra el desenvolupament contextual de la impremta a Espanya.

La quarta sala, amb les Arts Gràfiques, és un dels espais més complets del museu exposant el desenvolupament de les tècniques d'impressió. Màquines, obres, fotografies, audiovisuals i panells conformen el discurs per mostrar l'evolució de les arts gràfiques amb la tipografia i la foneria dels tipus en essència, i la forma de les màquines Linotype, Morisava, Oris o Dialtex fins arribar a la composició feta per ordinador.

La següent sala, dedicada a les Arts Impreses, està configurada en tres arcs temàtics: la xilografia i el gravat, l'enquadernació, i el llibre. A la primera àrea temàtica hi ha totes les eines per a la creació de totes dues arts. A l'enquadernació s'hi troba tot el procés d'aquesta tasca i, finalment, al tercer espai, dedicat al llibre, hi ha una seixantena d'obres impreses als segles XV i XVI.

Finalment, la sisena sala, presenta la Difusió de les obres que eixien de les premses, és a dir, serigrafies d'art contemporani, diaris valencians del segle XIX i una furgoneta original de la papereria Vila de 1902, usada per a repartir les comandes.

En definitiva, el Museu de la Impremta i de les Arts Gràfiques presenta un excel·lent discurs sobre l'evolució de la impremta en totes les seues faces de transformació. Un lloc on qualsevol curiós o historiador interessat en aquesta matèria no pot permetre's no assistir-hi.

Horaris:

De dimarts a dissabte: 10 a 14 h. i de 16 a 18 h.
Diumenges i festius: 10 a 14 h.
Dilluns tancat.

Entrada gratuïta